Loading...

WAT BINNEN ZITTEN DOET MET ONS IMMUUNSYSTEEM…

Bijna 50% van de wereldwijde populatie heeft een vitamine D tekort. Vitamine D verkrijg je onder andere doordat je huid dat aanmaakt wanneer het blootgesteld wordt aan zonlicht, waar ultraviolet-B in zit. In de hedendaagse maatschappij waar het gewoon is om het gros van de dag op kantoor of binnen te zitten is dit iets om rekening mee te houden. Zeker tijdens de huidige pandemie wordt er te veel binnen gezeten met voor nog meer mensen tot gevolg dat ze een tekort krijgen/verergeren. Ik zal eerst wat schrijven over de problemen die kunnen ontstaan bij een vitamine D tekort en vervolgens wat je eraan kan doen om dit te voorkomen/verhelpen.

Gevolgen van een vitamine D tekort

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; Een tekort aan vitamine D is een onafhankelijke risico factor voor alle doodsoorzaken. Opkomende onderzoeken ondersteunen de mogelijke rol van vitamine D tegen kanker, hartkwallen, botbreuken, influenza, auto-immuunziekten, diabetes 2 en depressie. Een meta-analysis uit 2007 associeerden vitamine supplementen al met significant minder sterfte onder mensen.

Hoe weet ik of ik een tekort heb?

50% van de wereldbevolking, onder alle bevolkingsgroepen en leeftijdscategorieën, heeft een vitamine D tekort. De oorzaak hiervan kan worden gevonden bij lifestyle en milieufactoren die het blootstellen aan zonlicht verlagen. De beste manier om te weten of je genoeg vitamine D hebt is door het te testen, dit kan gemakkelijk bij de huisarts.
Een aantal minder betrouwbare manieren om te weten of je een tekort hebt zijn wanneer je botten zeer doen, niet je gewrichten maar je botten. Chronische vermoeidheid, dit is een teken van een hoop problemen, maar past zeker ook bij een vitamine D tekort. Wanneer je je regelmatig depressief voelt kan dat een oorzaak zijn van vitamine D tekort. Als laatste (ten slotte?) wanneer je langzaam geneest van wondjes. Heb jij een snee of een schaaf en duurt het bijzonder lang om hiervan te genezen, kan het daarmee te maken hebben.

Hoe kan ik een Vitamine D tekort verhelpen?

Er zijn niet veel manieren op vitamine D binnen te krijgen. De meest natuurlijke manier is door je huid bloot te stellen aan de zon of door paddenstoelen te eten die vitamine D door zonlicht hebben vergekregen (wanneer dat zo is staat dat aangegeven op de verpakking). Wanneer je je huid bloot stelt aan de zon zijn er een aantal dingen die ultraviolet-B (nodig om vitamine D aan te maken) tegenhouden. Luchtvervuiling, kleren, en zonnebrandcrème. Dat ik dit zeg betekend niet dat zonnebrandcrème je niet beschermd tegen de zon en/of dat het slecht voor je is. Ik geef het slechts aan, zodat jij op de voor jouw beste manier aan vitamine D kan komen.

Ook zit er vitamine D in olierijke vissen, zoals zalm, makreel en haring. Als laatste zou je vitamine D nog kunnen als supplement kunnen innemen.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn blog post hadden! Zo ja laat een like achter en heb je nog vragen of opmerkingen kan je me altijd e-mailen. Volg me op instagram voor meer content!

Bronnen:
Uitgebreid artikel betreft onderzoek over vitamine www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
Dr. Rhonda Patrick over de voordelen van vitamine youtube.com/tBSfIckPV44

RECENTE BLOGPOSTS…

2021-08-22T19:50:58+02:00

DEEL DEZE POST MET JE VRIENDEN!

Ga naar de bovenkant