Loading...

ADEMNOOD

“Om goed te ademen, moet je licht ademen”

Ik ben eerst gaan oefenen met ademhalen door me te verdiepen in Wim Hof, ‘The Iceman’. Ik zag er wel potentie in, maar wist er nog niet genoeg vanaf. Toen een man waarmee ik sport mij vertelde over het boek “the Oxygen Advantage” zag ik de kans om wat van mijn ontbrekende kennis in te halen. Patrick McKeown schreef in zijn boek over (op wetenschap gebaseerde) technieken die je helpen met allerlei gezondheid gerelateerde punten. Het eerste dat vaak tegen me gezegd wordt wanneer ik over ademhalen door de neus begin, is: “Ik kan niet ademen door mijn neus, want hij zit dicht”. Tenzij je je neus gebroken hebt, is het waarschijnlijk een gevalletje oorzaak en gevolg. Des te minder je je neus gebruikt, des te moeilijker het wordt om erdoor te ademen. Dit komt, omdat er bij te weinig gebruik van de nasale luchtpijp de tissue in je neus zal opzwellen, en er zelfs bacteriën kunnen gaan groeien. Gebruik je neus dus om hem te behouden!

Je neus gaat dieper dan wat je ziet op je gezicht. De structuur van je neus is ongeveer zo groot als je vuist en heeft de vorm van een schelp. Dit is zo ontwikkeld met een reden. Via je mond komt de lucht niet langs deze complexe structuren die de lucht die je inademt vertragen, filteren, bevochtigd en conditioneert zodat, tegen de tijd dat het in je longen aankomt, je longen de zuurstof kunnen absorberen. Dit alles zorgt ervoor dat je ongeveer 20% meer zuurstof kan gebruiken wanneer je ademt door je neus, ten opzichte van de mond.
Wanneer je iemand buitenadem ziet en zwaar en snel ademt door de mond, ben je geneigd om te zeggen dat diegene meer zuurstof binnen krijgt. Maar niks is minder waar. In de lucht die je inademt zit namelijk te veel Co2. Dit houdt circulatie van bloed tegen, wat ervoor zorgt dat je na een paar flinke teugen je je licht voelt in je hoofd.

Wat kan je doen?

  1. Start met ademen door je neus.
  2. Zorg ervoor dat je ook ’s avonds door je neus ademt.
  3. Concentreer je op een buikademhaling
  4. Adem zo licht mogelijk, een goede ademhaling is rustig en nauwelijks te zien.

Er is een heel boek over ademen te schrijven, sterker nog dat is gedaan!

Vond je dit nou interessant en wil je ook meer uit je lichaam halen? Stuur me dan een berichtje!

Bronnen:
Boek: The Oxygen Advantage – Patrick McKeown
YouTube: The Lost Art of Breathing – James Nestor

RECENTE BLOGPOSTS…

2021-08-22T19:41:22+02:00

DEEL DEZE POST MET JE VRIENDEN!

Ga naar de bovenkant