Loading...

“DOOR EEN STEVIGE ZOOL GA JE SNELLER DOOR JE ENKEL”

Je voeten zijn zwak, tenminste als je schoenen draagt die veel ondersteuning bieden. Pronatie blokjes, stevige zolen en hoge schoenen zorgen daar veel voor. Dit geeft op korte termijn zekerheid voor je voeten, maar op lange termijn zorgt deze ondersteuning voor nadelen. Je kan het vergelijken met een mitella om je arm. Wanneer je ondersteuning nodig hebt, kan het je helpen. Maar des te langer je het draagt, des te zwakker je spieren zullen worden en hoe stijver je elleboog zal zijn.

Hetzelfde gebeurt met een schoen die te veel ondersteuning geeft. Bij een te stramme/stijve voetbodem zullen de botten in je voet niet tot nauwelijks meer ten opzichten van elkaar kunnen bewegen, waardoor het bindweefsel in de voet aan elkaar gaat kleven en dus de functionaliteit van je voeten zal beperken.

Je voeten hebben feedback nodig om je balans te bepalen en efficiënt te kunnen reageren op oneffenheden en onverwachtse situaties. Als je, bijvoorbeeld door het verkeerd stappen op een stoeprand, door je enkel dreigt te gaan, zal je op je blote voeten of op een schoen met een flexibele zool meteen al aanvoelen dat er een situatie is waar je op moet passen. Hierdoor kan je adequater reageren en eventueel een ongeval voorkomen. Als je een schoen draagt die veel ondersteuning biedt, zal je merken dat je voeten geen mogelijkheid heeft om naar vermogen te reageren, omdat veel van hun functies en bewegingen zijn geneutraliseerd. Ten opzichte van een barefoot loper, merkt je lichaam dan ook pas laat dat er een ongeval aan zit te komen.

De over het algemeen aangenomen wijsheid dat je door stevige schoenen minder snel door je enkel gaat, blijkt in de praktijk onjuist te zijn. Door een stevige zool ga je namelijk juist sneller door je enkel.

Heb je interesse in wanneer deze uit komt? Stuur dan een e-mail naar info@suitkees.store of volg mij op Instagram.

RECENTE BLOGPOSTS…

2021-08-22T17:06:52+02:00

DEEL DEZE POST MET JE VRIENDEN!

Ga naar de bovenkant